ΤΕΑ - ΥΠΟΙΚ

Ακαδημίας 76 6ος όροφος,
10678, Αθήνα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΗΛ: 2155155318

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευτ.-Παρ. 08:00-20:00

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ
2106400013
Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00
info@teaypoik.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 59: Μερική Αναπροσαρμογή Κανονισμού Παροχών Κλάδου Υγείας με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ) ενημερώνει τα ασφαλισμένα του μέλη για τις αποφάσεις που έλαβε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2023/θέμα 13ο σχετικά με ορισμένες αναπροσαρμογές στον Κανονισμό Παροχών του Κλάδου Υγείας που κρίθηκαν αναγκαίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ομαλής μελλοντικής λειτουργίας του Κλάδου και οι οποίες θα έχουν εναρκτήρια ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, ο Κλάδος Υγείας του Ταμείου διανύει φέτος τον 6ο χρόνο λειτουργίας του με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα για τα οποία όλοι μας, διοίκηση και ασφαλισμένα μέλη, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι. Διότι, ο εμπειρικός, σωρευτικός, οικονομικός απολογισμός του προγράμματος υγείας του Ταμείου ξεπερνά κάθε προσδοκία επιτυχίας σε όρους βιωσιμότητας, συνέπειας, καινοτομίας, σχέσης κόστους-οφέλους και ασφαλώς ανταγωνιστικότητας καθώς η αναλογία παροχών υγείας/καταβαλλόμενων εισφορών του Κλάδου Υγείας του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ είναι πάνω από τρεις (3) φορές πιο αποδοτική από τη μέση αντίστοιχη αναλογία των προσφερόμενων προγραμμάτων υγείας της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς.

Υπογραμμίζεται εδώ ότι από την επανέναρξη λειτουργίας του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ την 1/10/2017, δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή στο ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών του Κλάδου Υγείας. Αντίθετα, η Διοίκηση του Ταμείου προχώρησε – στην πρώτη κιόλας διετία (2019) – σε βελτίωση των οικονομικών παροχών του Κλάδου Υγείας με την απόφαση μείωσης του εκπιπτόμενου ποσού νοσηλείας στα 800 ευρώ/νοσηλεία από 1.000 ευρώ/νοσηλεία, με το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα υγείας αρχικώς το δ΄ τρίμηνο του 2017. Είναι γνωστό ότι τα επαγγελματικά ταμεία, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποχρεώνονται – βάσει του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους – να επιστρέφουν εν είδη παροχής στα μέλη τους οποιοδήποτε πλεόνασμα προκύπτει από την οικονομική διαχείριση των Κλάδων Ασφάλισης που παρέχουν στους ασφαλισμένους τους. Και αυτήν ακριβώς την επιταγή κάναμε πράξη ως Διοίκηση του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ. Εξαργυρώσαμε, προς όφελος των μελών μας, το θετικό οικονομικό πλεόνασμα που κατέγραψε ο Κλάδος Υγείας την πρώτη διετία λειτουργίας του με τη μείωση της χρηματικής συμμετοχής των ασφαλισμένων μας μελών στις περιπτώσεις νοσηλείας τους από 1.1.2019, βελτιώνοντας έτι περαιτέρω τις παροχές του προγράμματος υγείας.

Ωστόσο, ο Κλάδος Υγείας του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ την τελευταία διετία, και ειδικά το 2022, εμφάνισε οριακά αρνητικούς δείκτες ζημιών, ως αποτέλεσμα:

α) της αυξημένης χρήσεως των παροχών (είτε εκτός είτε εντός του δικτύου των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών) από τα ασφαλισμένα του μέλη (αναφέρεται χαρακτηριστικά αύξηση της χρήσης κατά 27% κατά τη διετία 2021-2022 συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία 2018-2020) και

β) της σωρευτικά περιορισμένης αύξησης του ασφαλισμένου πληθυσμού την περίοδο 2021-2022, λόγω εξόδου από το Ταμείο σημαντικού αριθμού μελών λόγω συνταξιοδότησης που αντιστάθμισε την εγγραφή σημαντικού αριθμού νέων ασφαλισμένων την ίδια περίοδο.

Συνεπεία των ανωτέρω, το Δ.Σ., αφού εξέτασε τα οικονομικά και αναλογιστικά αποτελέσματα που εκτέθηκαν αναλυτικά από τους αρμόδιους συνεργάτες του Ταμείου, αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη περιορισμένων αλλά αναγκαίων ενισχυτικών προληπτικών οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Κλάδου Υγείας. Επιπλέον, προχώρησε στην έγκριση χορήγησης αύξησης 10% της ετήσιας αμοιβής του Ομίλου της Ευρωκλινικής για το έτος 2023, με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση των καλύψεων που παρέχονται προς όφελος των ασφαλισμένων μελών του Ταμείου.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι την διετία 2021-2022, λόγω της γεωπολιτικής κρίσης από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η παγκόσμια οικονομία οδηγήθηκε σε μία κατάσταση στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή σε μια συγκυρία με πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις (οι οποίες είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 40 ετών) και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός που εκδηλώθηκε επιθετικά και στην ελληνική οικονομία, παρέσυρε ανοδικά όλους τους κλάδους της οικονομίας και ασφαλώς και την αγορά υγείας και των ιδιωτικών κλινικών.

Ως αποτέλεσμα, το λειτουργικό κόστος των κλινικών αυξήθηκε σημαντικά συνεπεία των ανατιμήσεων σε ενέργεια, δαπάνες μισθοδοσίας (αύξηση κατώτατου μισθού 25%), τιμές ιατρικών υλικών κ.ά. Εξαίρεση στην κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Ευρωκλινική, η ηγέτιδα κλινική που υποστηρίζει το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ για τη λειτουργία του προγράμματος παροχών υγείας του Ταμείου στην ομάδα των ιδιωτικών κλινικών δικτύου, η οποία επωμίστηκε σημαντικές αυξήσεις στο λειτουργικό της κόστος που μετακύλησε, περιορισμένα, στις ετήσιες συμβατικές αμοιβές που ελάμβανε από το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ. Και τούτο διότι, οι Διοικήσεις ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ και Ευρωκλινικής, σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας και αμοιβαίας επιδίωξης προστασίας της διαχρονικής βιωσιμότητας του προγράμματος παροχών υγείας του Ταμείου, συμφώνησαν σε χαμηλές ανατιμήσεις – συγκριτικά με τις πραγματικές πληθωριστικές αυξήσεις του λειτουργικού κόστους – των ετήσιων αμοιβών της Κλινικής το ως άνω χρονικό διάστημα.

Σε επίρρωση της ανωτέρω περιγραφόμενης κατάστασης πληθωριστικών διαταραχών, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι την τριετία 2021-2023, η μέση ετήσια αύξηση ασφαλίστρων που αξίωσε η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά από τους πελάτες της για τις ανανεώσεις των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας τους, ανήλθε σε ποσοστό άνω του 8%! Και προφανώς ως δικαιολογητική βάση αυτής της σημαντικής ετήσιας αύξησης ασφαλίστρου και μετακύλησης κόστους προς τους πελάτες τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες προέβαλαν ακριβώς τις αυξήσεις των τιμολογίων υπηρεσιών υγείας που χρεώνονται από τις ιδιωτικές κλινικές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Διοίκηση του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ προχώρησε με ρεαλισμό και εξαντλητική αναλογιστική και χρηματοοικονομική ανάλυση στη λήψη των ελάχιστων δυνατών προληπτικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομικής βιωσιμότητας του Κλάδου Υγείας του Ταμείου.

Ειδικότερα, οι τρεις (3) μεταβολές που επέρχονται στα βασικά χαρακτηριστικά του Κανονισμού Παροχών του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης του Κλάδου Υγείας του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ από 1-7-2023, είναι οι ακόλουθες:

  • Εισαγωγή μηνιαίας χρέωσης 6 ευρώ στο 2ο ασφαλιζόμενο τέκνο. Έτσι, η μηνιαία οικογενειακή εισφορά για τον Κλάδο Υγείας μιας 4μελούς οικογένειας μεταβάλλεται σε 30 ευρώ από 24 ευρώ προηγουμένως. Ασφαλώς και παραμένει δωρεάν η ασφάλιση των τέκνων πέραν του αριθμού των 2 ανά οικογένεια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Λογιστικά, η μηνιαία χρέωση των 6 ευρώ για το 2ο ασφαλιζόμενο τέκνο θα ξεκινήσει να παρακρατείται από την μισθοδοσία του Ιουλίου 2023 των κυρίως ασφαλισμένων μελών.
  • Το εκπιπτόμενο ποσό (χρηματική συμμετοχή του ασφαλισμένου) αυξάνεται στα 1.000 ευρώ/νοσηλεία από 800 ευρώ/νοσηλεία που ίσχυε από το 2019 μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζεται ότι το εκπιπτόμενο ποσό ανά νοσηλεία κατά την έναρξη του Κλάδου Υγείας το 2017 ήταν στα 1.000 ευρώ και μειώθηκε στα 800 ευρώ το 2019 λόγω επίτευξης θετικών σωρευτικών οικονομικών πλεονασμάτων του Κλάδου Υγείας την περίοδο 2017-2019.
  • Για τις 110 σοβαρές παθήσεις του Καταστατικού, εισάγεται εκπιπτόμενο ποσό ύψους 500 ευρώ ανά νοσηλεία. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του Κλάδου Υγείας, για λόγους αλληλεγγύης, ίσχυε η μηδενική χρηματική συμμετοχή του ασφαλισμένου μέλους στις περιπτώσεις νοσηλείας του για κάποια από τις 110 σοβαρές παθήσεις που περιγράφονται στο Καταστατικό του Ταμείου. Με το συγκεκριμένο μέτρο διατηρείται η Αρχή της Αλληλεγγύης που διαπνέει το Ταμείο για τις εν λόγω περιπτώσεις, καθώς από 1-7-2023 αυτές θα χρεώνονται με το 50% του νέου θεσπιζόμενου εκπιπτόμενου ποσού των 1.000 ευρώ/νοσηλεία. Παράλληλα, υπηρετείται και η φιλοσοφία των προτεινόμενων αναπροσαρμογών του Κανονισμού Παροχών του Κλάδου Υγείας περί εφαρμογής περιορισμένων αυξήσεων στις επιβαρύνσεις εκείνων των ασφαλισμένων μελών που κάνουν χρήση του προγράμματος υγείας έναντι της εναλλακτικής, αμφίσημης επιλογής γενικών αυξήσεων των εισφορών ή σημαντικών μειώσεων των παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως χρήσεως του προγράμματος υγείας.

Η Διοίκηση του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διεύρυνση του πληθυσμού του Ταμείου, μέσα από την εγγραφή σε αυτό εργαζομένων από όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους του Δημοσίου, καθώς και για την ικανοποίηση του αιτήματος μερικής χρηματοδότησης του Ταμείου και από την πλευρά του Δημοσίου ως Εργοδότη των ασφαλισμένων του μελών. Τελικός και μοναδικός σκοπός είναι η διατήρηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας του Κλάδου Υγείας και η συνεχής επιδίωξη βελτίωσης των παροχών υγείας στα μέλη του.  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                          Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

                                     Χρήστος Νούνης                                                     Δημήτρης Καραγιάννης

Scroll to Top

Μοιραστείτε τη σελίδα μας

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn